Wysokiej jakosci ziemie wulkaniczne, wysoka wilgotnosc (w sensie ze leje po kilka razy dziennie) i duze naslonecznienie sprzyjaja uprawie nawet wymagajacych roslin. Na kazdym kroku widzimy uprawy kawy, kakao, gozdzikow, wanilii, papaji i pewnie masy innych ciekawych roslin ktorych nie potrafimy rozpoznac. Od dwuch dni jezdzi z nami owoc kakaowca, Oskar chce go wziac do Szwecji i mikserem zrobic z niego czekolade.Kawa robusta:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi782rnIw5oG4li5844jqahbVrjMBqYBO221CMOhcZhLFzhX8M-lzvz55RmCC7Bw5QH8-WlwrnVTTbuCJfOrRrnCbqDtH0Xubgo640gzIeaju4gWXOyAQMAbCOqrvx3QPtKMLDQHqIoCdbn/s400/IMG_7674.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzoVe2iPZzlVykmlQ4LeVCJOEpKNtv_CFxOSX3HTEbmOd-Y1fV3BXXgVbxWnsiqT3NrQKsCauD8dAPE099MxTq683EnZBHNy1mCWIFRhyphenhyphenM9SywSOa9YCY4UGT2VO-5Vl4qiexMGwArbQSz/s400/IMG_7668.JPG)
Kawa Luwak to ponoc najlepsza (i najdrozsza) kawa na swiecie. Zwierzatko ktore tutaj nazywa sie luwak delektuje sie kawa. Zjada tylko najlepsze ziarenka kawy, okolo 10% tego co rosnie. Trawi tylko zewnetrzna skorke, a reszte wydala. Ziarna myje sie przez tydzien, suszy, prazy i kawa gotowa! Rzeczywiscie inny ma smak, pelny aromat ale zupelnie brak mu goryczy. Tutaj ziarenka czekaja na mycie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBJTWl6F8AmYRzSvkrJw8_S8Ri0JCl-WNrmSlHnW5nPfJe0NVKSscFu9o0AQQr42RSWWIUwizCJrFLGzH5LRoU4uwaPoyn66zj17mIauB8NC70ZE07UaBvpPXRcKqEFGPcODU5fYRbtOaZ/s400/IMG_7672.JPG)
Papaya:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1k0utGQ5OQBVTic6YunzfBIUcj95zAMT_5XdxMKqjQEy2916bN47GtDeuNOzsNmZosPAjs5uDV7UlAtqNVpA3fIZYpdODFZH0iX64vxeCjJ8KGZyQczz68tjwAZE8z4Z5C-kCfZFyIO3I/s400/IMG_7665.JPG)
Wanilia:
mimo mało apetycznego procesu produkcji - z chęcią kiedyś takiej kawy spróbuję zaciekawiona tym brakiem goryczy :)
ReplyDelete