Tuesday 20 March 2012

Kawa i kakao

Wysokiej jakosci ziemie wulkaniczne, wysoka wilgotnosc (w sensie ze leje po kilka razy dziennie) i duze naslonecznienie sprzyjaja uprawie nawet wymagajacych roslin. Na kazdym kroku widzimy uprawy kawy, kakao, gozdzikow, wanilii, papaji i pewnie masy innych ciekawych roslin ktorych nie potrafimy rozpoznac. Od dwuch dni jezdzi z nami owoc kakaowca, Oskar chce go wziac do Szwecji i mikserem zrobic z niego czekolade.

Kawa robusta:



Kawa Luwak to ponoc najlepsza (i najdrozsza) kawa na swiecie. Zwierzatko ktore tutaj nazywa sie luwak delektuje sie kawa. Zjada tylko najlepsze ziarenka kawy, okolo 10% tego co rosnie. Trawi tylko zewnetrzna skorke, a reszte wydala. Ziarna myje sie przez tydzien, suszy, prazy i kawa gotowa! Rzeczywiscie inny ma smak, pelny aromat ale zupelnie brak mu goryczy. Tutaj ziarenka czekaja na mycie:

Papaya:
Wanilia:

1 comment:

  1. mimo mało apetycznego procesu produkcji - z chęcią kiedyś takiej kawy spróbuję zaciekawiona tym brakiem goryczy :)

    ReplyDelete